Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Σαν σήμερα στη ΧΗΜΕΙΑ : 28 Αυγούστου

Η σάλτσα Worcester παρασκευάστηκε από τους φαρμακοποιούς John Lea και William Perrins σαν σήμερα το 1837

Η σάλτσα Lea και Perrins κατασκευάζεται ακόμα στο εργοστάσιο στην οδό Midlands Road του Worcester, όπου άρχισε η παραγωγή.

Το 1916, ο Perrins χρησιμοποίησε μερικά από τα κέρδη για να ιδρύσει το εργαστήριο οργανικής χημείας Dyson Perrins στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Θεωρείται ότι η ιδέα γι' αυτή τη σάλτσα προέρχεται από την αρχαιοελληνική σάλτσα garum που αναφέρεται από τους αρχαίους τραγωδούς (Αριστοφάνη, Σοφοκλή και Αισχύλο) και περιγράφεται από τον Πλίνιο το Πρεσβύτερο.

Η Worcester sauce ωριμάζει για 18 μήνες πριν εμφιαλωθεί και η μυστική συνταγή της περιλαμβάνει ξύδι βύνης, ξύδι, μελάσσα, ζάχαρη, αλάτι, γαύρο(αντσούγια), εκχύλισμα ταμάρινδου, κρεμμύδια, σκόρδο, μπαχαρικά και "αρώματα". Τα "αρώματα" πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν σάλτσα σόγιας, λεμόνι, τουρσιά και πιπεριές.

Από τη: Royal Society of Chemistry (RSC)
Εικόνα: By photo: Qurren (talk)Taken with Canon IXY 10S - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17417461
Σαν σήμερα στη ΧΗΜΕΙΑ :  28 Αυγούστου
Η προηγούμενη μέρα                      Όλο το Καλοκαίρι                     Η επόμενη μέρα